Hvad beskæftiger et misbrugscenter sig med

10 March 2020 Lotte Hindsberg

editorial

Et misbrugscenter har mange opgaver som selvfølgelig drejer sig om at hjælpe misbrugere og deres pårørende. 

En af opgaverne er at råde og vejlede misbrugere og deres pårørende. Både i forhold til om  der er et reelt misbrug og om hvordan misbrugscenteret kan hjælpe med at komme misbruget kvit og hvordan de pårørende kan hjælpe. 

En anden opgave er også at hjælpe de pårørende med den kedelige sideeffekt, som et nært familiemedlem påfører resten af familien, som følge af misbruget. 

De 3 andre opgaver som f.eks. behandlingscenter-stien.dk udfører er, at afgifte en misbruger og finde ud af de bagvedliggende årsager, der er skyld i misbruget. Den sidste opgave er at klæde misbrugeren på til tiden efter misbrugscenteret. 

Behandlingen

Alt afhængig af hvor voldsomt misbruget er vil misbrugcenteret starte med at afgifte misbrugeren. En krop der har været vant til en stor daglig dosis alkohol kan ikke fungere uden og kan gå i chok hvis den brat stopper. Derfor er det vigtigt at afgiftningen foregår stille og roligt. Når afgiftningen er overstået vil den egentlige terapi gå igang. Den er individuel aftalt og tager udgangspunkt i den enkeltes misbrug og årsagerne til misbruget. Ved at fjerne eller arbejde med årsagerne til misbruget øges chancerne for at forblive ædru langt større. Tidligere troede man det var nok at afgifte en misbruger og så sende personen hjem. Enten med en håndfuld metadon eller antabus. 

Tiden efter behandlingen

Samtidig med at der gives terapi, arbejdes der også på hvad der skal ske efter endt behandling. Der skal arbejdes på at få et nyt netværk, som der skal erstatte det gamle, som typisk vil bestå af andre misbrugere. Samtidig skal den tid og det kan være mange timer dagligt, erstattes af andre interesser og aktiviteter. Det er vigtigt at der ydes hjælp efter endt behandling, så øges chancerne for at forblive ædru markant.

More articles