Lev ikke med fugt i din kælder!

29 December 2020 Pia Nielsen

editorial

Det lugter grimt, det kan give mørke plamager på væggen og frem for alt kan det være sundhedsskadeligt – lev ikke med fugt i din kælder! Der er meget du kan gøre selv, og jo før du tager fat om problemet jo bedre. 

Identificér problemet

Fugt i kælder eller andre steder i huset kan ofte lugtes før det kan ses. Den let mugne lugt er karakteristisk for fugt næsten uanset hvor i huset, den forekommer. Fornemmer du fugt i din kælder eller andre rum i huset, bør du starte med at finde ud af, hvor det kommer fra. 

Bygninger, der ligger lavt i et terræn vil ofte blive til ‘vandpytten’ i området – det vil sige alt vand fra naboernes haver og andre højere liggende områder udenom vil løbe ned på din grund. Det kan skabe oversvømmelser for dig og fugt på længere sigt. 

 

Hvad kan du gøre?

Du kan ikke gøre noget mod regnfulde perioder eller ændre på placeringen af din grund i terrænet, men du kan gøre noget for at lede vandet væk fra dit hus. 

Én løsning er at grave dræn ned, der hvor der oftest kommer vand fra naboområderne. Har du eksempelvis en nabo, hvis grund ligger synligt højere oppe end din, så få lavet en drænløsning langs hækken mellem de to grunde. Vandet kan på den måde blive ledt uden om dit hus. 

Særlige problemområder…

Er der primært ét eller få konkrete steder, hvor vandet gerne samler sig på din grund? Eksempelvis ved nedløbsrør, der flyder over ved kraftige regnskyl eller lignende – så kan du overveje en faskine. En faskine er et hul i jorden fyldt med lufthuller, hvor vandet kan samle sig indtil jorden igen kan følge med og opsuge i takt med regnen. 

Du kan selv lave en faskine ved at grave et hul, fore det med trådhegn og fylde det med sten. Ovenpå kan du sagtens lægge både fliser og græs, så den bliver en usynlig – men effektiv – løsning til at undgå oversvømmelse og fugtproblemer. 

More articles