Brugte biler i Danmark: Hvordan køber du af en privat?

11 September 2020 Camilla Skøtt

editorial

Køber du din nye bil af en privatperson, aftales det typisk at den er købt som beset uden reklamationsret. Det er der ikke noget fordækt i, men der er nogle ting, du med fordel kan være opmærksom på.

Vil du spare lidt penge på dine nye brugte bil, kan du med fordel handle med en privatperson. Fordi du køber bilen som prøvet og beset, får du ingen reklamationsret og garanti. Det kan vise sig at være ærgerligt, fordi du risikerer, at der er fejl på bilen, som du ikke opdager – men det kan du komme udenom med en brugtbiltest.

Men hvad er egentlig en brugtbiltest? Det er – som navnet også antyder – en gennemgang af din bil foretaget af et uvildigt værksted, så du sikrer dig, at alle fejl og mangler opdages, inden du underskriver slutsedlen.

Finder du fejl, er der desuden grundlag for en dialog omkring prisen, og det er også værd at tage med i disse dage, hvor pengene hurtigt får ben at gå på.

Hvad skal du være opmærksom på, når du handler bil privat?

Der er andre ting end selve bilens stand, du skal holde for øje, når du køber bilen hos en privatperson frem for en forhandler – fx kan du med fordel:

– Tjekke sælger legitimation, så du er helt sikker på, at vedkommende rent faktisk ejer bilen.

– Tjekke bilens servicebog (også selvom du senere sender den på værksted til gennemgang)

– Sikre at bilen har overholdt alle syn.

– Sikre at der udarbejdes en fyldestgørende og fejlfri slutseddel.

– Sørge for aldrig at give penge på forhånd. Du skal aldrig overgive penge, før du fysisk modtager bilen.

– Omregistrere bilen med det samme på SKATs hjemmeside. Det er nemmest for både dig og sælger, og det giver en vis tryghed, for den person, der sælger bilen til dig – en lille venlig ting at gøre fra din side.

More articles