Dan det forkromede overblik med verdenskort plakater

22 juni 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Verden har altid været et fascinerede sted.

Og det giver jo sig selv, når det er den planet, vi lever og ånder på.

Men er det ikke pudsigt at tænke på, at man faktisk ikke skal så mange år tilbage i tiden, hvor den moderne videnskab stadigvæk ikke var sikre på, hvordan omfanget af verden så ud?

Der var slet og ret hvide pletter på kortet, hvor man ikke vidste, hvad der befandt sig de steder, og så er der endda mennesker, der stadigvæk tror på, at jorden er flad.

Pointen er mere, at gennem tiden er der blevet lavet mange verdenskort og oversigter over verden.

Nogle af disse baserede sig på, hvordan forestillede sig, at verden så ud, baseret på beskrivelser fra andre mennesker, og man var ikke bleg for at tegne fabeldyr ind på kortene også – for de var lige så sandfærdige som, hvor landegrænserne gik.

Sidenhen tog videnskaben heldigvis over, og man begynde at tegne meget præcise landekorte og verdenskorte, der var funderet i beviselige målinger og andet, der kunne verificere, hvordan vores planet tog sig ud.

Så har man selvfølgelig måttet lave nogle kompromiser, når man skulle få det til at passe sammen, når det blev bredt ud på et optegnet kort, og man ikke havde det på en globus, men størrelsesforholdene blev så anvist.

Nu er man er ret så sikker på, hvordan verden ser ud, og det hjalp blandt andet til ved, at satellitter kunne tage billeder af jorden, så man ikke var i tvivl om, hvordan verden så ud.

Det eneste, der rigtig ændrer sig, er landeforhold, men ikke selv planeten.

Det har således givet overskud til at lave mange fantasifulde gengivelser af vores verdenskort, der både er nøjagtige, abstrakte og trækker veksler på de gamle.

Mange af disse kan man blandt andet få op at hænge derhjemme ved at købe dem flotte fra Sohu-shop.dk.

Se bare lige her: https://sohu-shop.dk/shop/verdenskort-27c1.html

 

Flere Nyheder