Få hjælp i forbindelse med pillemisbrug på et misbrugscenter

06 april 2020 Astrid Pedersen

editorial

Har du udviklet et misbrug af receptpligtig medicin? Lever du fra dag til dag i frygten for ikke at kunne skaffe den medicin, som din krop og din hjerne behøver for at kunne fungere – og er du bange for, at bunden snart er nået? Så bør du handle nu, mens du stadig er i stand til at erkende dit problem

Hvornår er man misbruger af receptpligtig medicin?

Man er misbruger af receptpligtig medicin det øjeblik man har brug for eksempelvis smertestillende medicin unden at have smerter. Dette sker som oftest, når patienter af deres læge får udskrevet stærk medicin til lindring af smerter. Især smertestillende medicin som tilhører kategorien opioider har været i mediernes og sundheds myndighedernes søgelys gennem de seneste år.

Opioider blev oprindeligt udviklet som en erstatning for de kraftige opiater – for eksempel ren morfin – som blev brugt til smertelindring efter traumer og operationer. Tanken var, at opioiderne ikke skulle besidde nær så vanedannende og afhængigheds skabende egenskaber som opiaterne. Det har dog siden vist sig, at opioider så som Oxycontin, Fentanyl og Tramadol er mindst lige så vanedannede som opiaterne, og samtidig har de samme farlige bivirkninger.

For eksempel vil misbrugere af opioider opleve, at de ikke kan klare sig igennem dagen uden et skud medicin uden at opleve voldsomme fysiske og psykiske abstinens symptomer. Samtidig vil de være nødt til gradvist at øge dosen på medicinen for at opnå den øgede effekt. Dette fænomen kaldes udvikling af tolerans, og er en af de mest udtalte indikatorer for en fysisk afhængighed.

Hvordan kan jeg slippe ud af mit medicin misbrug?

Hos Behandlingscenter Stien – et dansk misbrugscenter med base i Jylland – finder du nogle af Danmarks stærkeste kompetencer, når det handler om misbrugsbehandling. Du kan læse mere, og kontakte Behandlingscenter Stien, på behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder