Hvilke slags gentest af foster kan jeg få?

28 april 2021 Astrid Pedersen

Ultralydklinikken for Gravide tilbyder tre forskellige typer gentest af dit ufødte barn, nemlig Harmony test, Panorama test og Vistara test. Samtlige gentests, du får tilbudt hos Ultralydklinikken for Gravide, er ikke invasive og udgør således ingen risiko for abort eller skader på fosteret.

Disse tests tilhører nemlig gruppen af NIPT (Non-Invasiv Prænatal Test) og baserer sig på blodprøver udtaget fra moderens arm. Det betyder at der slet ikke er berøring med hverken livmoder, foster, navlestreng eller moderkage i forbindelse med denne type test, idet arvemateriale fra fosteret sagtens kan spores i moderens blod.

Harmony gentest – et alternativ til moderkage prøver

Ved en Harmony test, som kan foretages efter 10. graviditets uge, vil du kunne få en langt mere sikker risiko beregning end ved en nakkefolds scanning. En Harmony test kan finde 99,9% af fostre med Downs Syndrom der ud over kan en Harmony test give risiko beregning for Edwards Syndrom og Patau Syndrom samt DiGeorge syndrom, og for hvorvidt køns kromosomerne er normale.

Hvis det ved en Harmony test skulle vise sig at der er indikationer for Downs syndrom hos dit ufødte barn er det en god idé at gå videre med en moderkage test eller en fostervands prøve for en sikkerheds skyld.

Panoramatesten – for det fulde sundhedsbillede

Harmony testen kan desuden ikke påvise deletioner, translokationer, triploidi eller mosaicisme. Til dette formål har du brug for en såkaldt Panorama test.

Til Panorama testen kan du til eller fravælge visse undersøgelser, for eksempel barnets køn, hvis du ikke ønsker at kende dette på forhånd. Panorama testen er den mest bredspektrede af de gentests du kan få foretaget hos Ultralydklinikken for Gravide.

Hvis du ønsker yderligere information om de tre NIPT tests Harmony, Panorama og Vistara kan du altid klikke ind på Ultralydklinikken for Gravides hjemmeside ultralydklinikken.dk og få yderligere information.

Flere Nyheder